טיפול קוגניטיבי - התנהגותי (CBT) בילדים ומבוגרים
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) בילדים, מתבגרים, ומבוגרים (ת"א, חיפה)
קליניקת מומחים- פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית וטיפול קבוצתי לילד ולמבוגר.
המרכז לטיפול, סדנאות והדרכות
במרכז מתקיימים טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים בילדים, מתבגרים ובמבוגרים בהפרעות הבאות:
- טיפול קוגניטיבי - התנהגותי בחרדה חברתית, אילמות סלקטיבית והפרעה בדימוי גוף (BBD) (התמחות ייחודית של המרכז) וכן, טיפול בכול סוגי החרדות והפוביות.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי בקשיים חברתיים ורכישת מיומנויות חברתיות וכישורים חברתיים (התמחות ייחודית של המרכז).
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון (MD).
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי באוסידי (OCD).
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי באלימות, התפרצויות זעם, כעסים (ראה הרחבה בטיפול התנהגותי).
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי בהפרעות אישיות: הפרעת אישיות נמנעת (APD), הפרעת אישות תלותית (DPD), הפרעת אישיות סכיזואידית (SPD), הפרעת אישות סכיזוטיפאלית (SPD).
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT) הינה טיפול הוליסטי ומטרתו להפחית, ואף לפתור מצוקות נפשיות. בעשורים האחרונים, שיטת טיפול זו זוכה לתמיכה רחבה במחקרים קליניים מחמירים, וכיום זהו הטיפול הפסיכולוגי הנפוץ ביותר בעולם המערבי. גישה טיפולית זו שמה דגש על הגורמים אשר משמרים את הבעיה, אלו הם הגורמים הסמפטולוגים, ואיננה מתייחסת, כמעט, לעברו של המטופל, לתהליכים תת הכרתיים סמויים, ולקונפליקטים פנימיים (מלבד בצורך של המשגת מקרה ואיסוף מידע, ועל אף זאת הללו אינם בוודאי כתנאי להצלחת הטיפול). כלומר, הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מתמקדת ב"כאן ועכשיו", בחוויית ההווה, ובקשיים ובגורמים המגבילים והמשמרים את הקשיים של המטופל. נדבך נוסף, הוא העיסוק במתן כלים פרקטיים למטופל על מנת לסייע לו להתמודד בצורה נכונה עם הקושי, ועל כן זכתה להכרה וכ"טיפול ממוקד צרכים" וכ"טיפול קצר מועד".
התיאוריות הקוגניטיביות התנהגותיות גורסות כי "אין מציאות אלא פרשנות של מציאות". החוויה הסובייקטיבית של האדם איננה תוצר של האירוע אותו חווה אלא הפרשנות לה הוא נותן. מחקרים מוכיחים כי ישנם אנשים בעלי נטייה לפרשנות שלילית ומעוותת. פרשנות מעוות זו עומדת בבסיס הפרעות רבות שכן היא משפיעה על הרגש וההתנהגות.
להלן תזרימים הממחישים את המפורט:
אירוע > פרשנות אישית > רגש > התנהגות
הטיפול נחלק לשלושה תחומים עיקריים:
בחלק הראשון, בטיפול הקוגניטיבי - התנהגותי, מאתרים את הגורמים אשר משמרים את הקשיים, החרדה והפתולוגיה. חלק זה של הטיפול עוסק בגורמים הקוגניטיביים ועל כן מזהים את דפוסי חשיבה מעוותים של המטופל אשר יוצרים את המציאות בחוויה הסובייקטיבית שלו. לדוגמא: "אני כישלון", "אני משעמם", "אין לי את הכישורים המתאימים להצלחה", "בני אדם ביקורתיים", "החיים חסרי משמעות", וכיוצא בזה. בחלק זה לומד המטופל, להכיר ולשנות את דפוסי החשיבה המעוותים שלו, ולומד לפתח חשיבה אדפטיבית וגמישה. בחלק זה, מושם דגש מיוחד על פיתוח חשיבה חיובית המאפשרת ומחזקת התמודדות יעילה ונכונה עם הקשיים האופייניים לתופעה.
בחלק השני, בטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מושם דגש על הרובד ההתנהגותי, הקשיים הנפשיים והרגשיים מאופיינים בהתנהגות הימנעותית, ירידה בתפקוד, הפסקת פעילויות אהובות. לדוגמא, בהפרעת חרדה חברתית, מזהים את הסיטואציות מעוררת האימה מהם נמנע המטופל, ויוצרים מדרג ברמת הפחד (סולם אומץ). לאחר מכן, מתחיל תהליך החשיפה ההדרגתית לסיטואציות המאיימות. שלב זה מלווה בלמידה של מיומנויות התנהגותיות – חברתיות מתאימות (לדוגמא, אסרטיביות והתעמתות, אומנות השיח, הצטרפות לקבוצה וכיוצא בזה). ראשית, החשיפה בדמיון, לאחר מכן על ידי מוצגים וויזואליים, וסיומו בהתמודדות מלאה בשטח. בהפרעת דיכאון, מושם דגש של אקטיבציה התנהגותית, כלומר חזרה הדרגתית לתפקוד מלא, פעילויות אהובות, תחביבים, וכיוצא בזה.
בחלק השלישי, בתהליך מושם דגש על בניית הערכה עצמית חיובית, פיתוח ביטחון עצמי, קבלה עצמית ופיתוח תפיסת עולם נכונה וגמישה (תוכנית טיפולית ייחודית למרכז!).
קישורים:
- למעבר לקריאת עשרות משובים אודות טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדות ודיכאון, רכישת כישורים חברתיים, וטיפול בבעיות התנהגות בילדים ומבוגרים.
- למעבר לקריאה נרחבת אודות הפסיכותרפיה הקוגניטיבית התנהגותית.
- למעבר לקריאה מורחבת אודות טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה חברתית ורכישת מיומנויות חברתיות
- למעבר לקריאה מורחבת אודות מהי חרדה חברתית? ודפוסי חשיבה מעוותים.
- למעבר לקריאה מורחבת מהם כישורים חברתיים? ומאפיינה האישיות השונים.
קליניקת מומחים - פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית וטיפול קבוצתי לילד ולמבוגר
מה ההבדל בין חרדה לפחד?