חוקים וציפיות התנהגות בזמן חופשה מבית ספר

נכתב ע"י יניב רוזן, פסיכותרפיסט קוגניטיבי התנהגותי מוסמך (M.A) מומחה לטיפול בחרדה חברתית ילדים ומבוגרים ורכישת מיומנויות חברתיות. מומחה לטיפול בבעיות התנהגות ואלימות.

 

הורים יקרים,

חשוב שתדעו, בניגוד למה שהורגלתם לחשוב, תקופת החופש  הינה הזמן הטוב ביותר לשינוי התנהגותו של הילד, ולהשתתת עקרונות חינוך חדשים. הסיבה לכך היא אי- מערבותם של משתנים אשר מגבירים את המתח והחיכוכים כבימים כתיקונם, ואשר מונעים אינטראקציות אשר חופשיות להתפתח במסגרת הזמן הפנוי. על מנת לצלוח את החופש, חשוב לא לוותר על מסגרת יומית קבועה. כדאי ואף מומלץ להתחיל את היום עם מטלות  (חוברות עבודה, קריאה וכו') ולשמור את הפעילויות המהנות להמשך היום כתנאי להתנהגות טובה. ברשותכם אני מבקש להתעכב מעט על נקודה מהותית זו: כולנו שואפים לחנך את ילדינו לעצמאיות ולאחריות, בוודאי שגם בנושא הלימודים. כדי לקדם מטרה נעלה זו על הילד לקחת "בעלות על הלמידה". זהו יעד חשוב מאד שעשוי לתת את פריו בשלבים המאוחרים יותר בהתפתחותו של הילד כאשר כבר לא נוכל לו (לכשיתבגר), לכן יהיה זה נכון להציב לילד, בכל ערב, כמות קטנה (אתם קובעים, לא בית הספר) של מטלות לימודיות ריאליות (שיגבירו את הסיכוי לחוויית הצלחה), ולבדקן לכשאתם שבים מהעבודה, ולתגמלו בהתאם. תגברו את הילד רק כאשר הוא מתקשה לפתורן בעצמו, ושוב הקפידו לתת דוגמאות, ולא לפתור במקומו. העיקרון המנחה הוא שהילד לומד לנהל את עצמו ולבחור את הזמן שמתאים לו (במשך היום) לעשות את העבודה. זה גם מאפשר נטילת אחריות, הפגנת  מחויבות עצמית ודחיית סיפוקים. ברוב המקרים אתם תופתעו לגלות עד כמה זה חשוב לילד, לביטחונו, התפתחותו ובעיקר לתחושת העצמאות והשליטה שלו על חייו לנהל את עצמו ולקבוע את סדרי העדיפויות. ניתן גם לפתח גישה זו לספירות אחרות: במקום לומר לילד "סדר את החדר", אמרו לו, "אתה יכול לבחור אם לסדר את החדר עכשיו, או אחרי שתסיים לשחק", "אתה מעדיף לערוך את השולחן, או לשים את הכלים במדיח", וכיוצא בזה. ילדים אוהבים שיש להם שליטה על ההחלטות והמעשים שלהם! 

 

נשוב לנושא המשמעת, הרבה מאד תלוי ביכולתכם ,ההורים, להעסיק את הילד בפעילויות מהנות ומאתגרות, ובהבניית מסגרת הכוללת ציפיות התנהגות ברורות ומתאימות. חופש אינו עומד בסתירה לשגרה ורוטינה! ערכו תכנון שבועי הכולל בילויים מיוחדים, תקציב שבועי, כללי התנהגות, מטלות אישיות ומשפחתיות שיש להשלימן, צפייה בטלוויזיה וגלישה באינטרנט (5  שעות ביום יחדיו, לכל היותר), והחשוב מכל בעתים אלו; ארוחת ערב משפחתית הכוללת מתן משוב חיובי על התנהגויות נאותות (עודדו בהתלהבות), הערות על התנהגויות שאינן מקובלות, וציפיות התנהגות ליום המחרת. 

יחד עם זאת, הציבו גבולות שהם מלכתחילה מתאימים לחופש כגון, שינה מאוחרת יותר, בילוי מחוץ לבית וכיוצא בזה.  רצוי והזמן הפנוי שנוצר ינוצל לבילוי משפחתי ולהתקרבות נוספת ביניכם. זוהי הזדמנות נהדרת למתן מחזקים שהם בעלי משמעות מיוחדת עבור הילד (כדוגמת, יום בילוי, טיול  משפחתי וכו') כאמצעי לעיצוב התנהגות וכתנאי להתנהגויות נאותות אותן אתם מעוניינים לקדם.

 הנה אני אומר לכם; אל תחששו לבטל יום בילוי כתוצאה מהפרת כללי התנהגות עקרוניים ומהותיים. העבירו מסר חד משמעי באשר לצפיות ההתנהגות הרצויות. תבטלו פעמיים יום בילוי ותיווכחו לדעת שילדכם גם יודע להתנהג יפה- הבחירה היא שלו! לעומת זאת, תהא זו טעות לחשוב שכתוצאה מביטול יום הבילוי יתנהג הילד למופת מכאן והילך. לשם כך יש ליצור איזון ועקביות בין כל המשתנים שפורטו עד כה, כלומר צריך "לעזור" לילד להתנהג בצורה נאותה. ובעיקר לחזקו על התנהגויות ראויות, ולא לקבלן כמובנות (במקום להגיב על התנהגויות בלתי נאותות, יזמו הזדמנויות וסיטואציות אשר מקדמות התנהגויות ראויות ומאפשרות אימון והצלחה). 

 

 לסיום, אחד מהטריגרים הידועים כמעוררי התנהגות בלתי נאותה הינו "סיטואציה בלתי מובנת", או במילים אחרות שעמום וזמן פנוי. ילדים מתקשים להעסיק את עצמם למשך זמן ממושך, גם אם הם משחקים עם הצעצוע הכי מדליק והכי חדש שלהם. בכוחה של תובנה פשוטה זו כדי להפחית את המתח הטבעי שנוצר בחופשים בין ההורה לילדו, אך בעיקר להיות לכם ההורים כטריגר למוכנות להשקעה רבה יותר בחופש. השקיעו בתבונה.

בהצלחה!

 

קישורים:

 

המרכז לייעוץ התנהגותי וטיפול במיומנויות חברתיות

מאמרים נוספים: